Ylämaankarja (eng. Highland Cattle) on Skotlantilainen alkuperäisrotu. Sen ominaispiirteitä ovat suuret sarvet ja paksu turkki. Rotu on erittäin karaistunut ja tulee toimeen karuissakin olosuhteissa. Skotlannista ylämaankarjaa siirrettiin Australiaan ja Pohjois-Amerikkaan 1900-luvulla. Alun perin ylämaankarjalla oli kaksi muotoa, musta ja punertavaturkknen. Nykyisin ylämaankarjan väreillä on laajempi kirjo.

 

 

 

 

Ylämaankarjan nahka on erittäin paksu, jopa kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi. Sen turkki koostuu villavasta ja eristävästä aluskarvasta, ja karkeasta päälikarvasta. Tämän vuoksi se voi viettää talvensa ulkona. Rotu kykenee käyttämään karujakin luonnonlaitumia, hakamaita ja joutomaita

 

 

Highlandeilla on erittäin tehokas ruoansulatus. Skotlannissa niitä käytetään lammastalouden apuna hoitamaan laitumia, jotta herkkien alueiden kasvitasapaino pysyisi hyvänä. Vuosisatainen kehitys Skotlannin ylämaiden karuilla nummilla on rakentanut Highlandeihin erinomaisen tehokkaan ravinteidenottokyvyn.

 

Highland on tehokas laiduntaja, ja näin ollen mitä sopivin hyödyntämään luonnonlaitumia, hakamaita ja joutomaita. Highlandeja käytetään monissa Euroopan maissa kasvistoltaan herkkien luonnonsuojelualueiden hoitamiseen. Taimikon hoitajaksi se ei sovellu, koska myös havupuut ovat Highlandin herkkua.


 

 

Highland on luonteeltaan rauhallinen, säyseä ja peloton. Se kiintyy omiin alueisiinsa ja omaan hoitajaansa. Laiduntamisessa käytetään sähköaitaa. Highland on säilyttänyt monia villille laumaeläimelle ominaisia luonteenpiirteitä. Laumassa vallitsee tarkka arvojärjestys. Highland-lehmän äidinvaisto on erittäin voimakas: vasikan syntyessä emo voi olla suorastaan vaarallinen pari ensimmäistä päivää. Emot huolehtivat myös yhdessä vasikoistaan. Hyvien emo-ominaisuuksien vuoksi Highlandeja käytetään Skotlannissa myös risteytyksiin.

Highland cattle karjaa on alunperin scotlannissa kutsuttu nimellä ”black cattle”. Syynä siihen oli se että, niiden väri oli enimmäkseen musta. Toinen nimitys oli ”kyloes”, mikä on tullut sanasta ”kyles”. Se tarkoittaa kapeaa merta jonka yli eläimet ovat uineet tai tuotu lautalla saarelta toiseen.

Syy siihen miksi highland eläimistä suurin osa on nykyään punertavia on ilmeisesti  yhteys kuningatar Victoriaan. Yhdellä hänen matkastaan scotlannissa vuonna 1840 hän antoi ymmärtää että piti enemmän punaisesta karjasta kuin mustasta- niinpä (niinkuin kuningatar oli maininnut), punaista karjaa jalostettiin enemmän ja musta karja jäi taakse. Balmoral aatelis maatila, kuningatar Victoria perusti oman karjan (highland lauma) se auttoi paikallisen karjan tulemaan takaisin muotiin. Nykyaikaan highland karjaa voi löytää viileämmistäkin paikoista.

Hyvän ulkonäön, niiden tuottama (me vahvasti uskomme siihen)  paras liha maailmassa, ja niiden apu tekemään parempi ympäristö/villi elämä jne. , puhumattakaan erittäin vahvasta luonteesta tekee niistä eläimistä ehdottoman kivan kumppanin.

 

Lisätietoja Suomen ylämaankarjan kotisivuilta. www.highlandcattle.fi

Etusivulle